Zeman neudělí abolici Babišovi; zemědělský fond proplatí dotace Agrofertu

Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Zeman neudělí abolici Babišovi; zemědělský fond proplatí dotace Agrofertu

Zprávy

Zeman neudělí abolici Babišovi; zemědělský fond proplatí dotace Agrofertu

Obrázek epizody Zeman neudělí abolici Babišovi; zemědělský fond proplatí dotace Agrofertu

Poslechněte si podcast

6. 12. 2019

2 min

O epizodě podcastu

Zeman neudělí abolici Babišovi; zemědělský fond proplatí dotace Agrofertu

Prezident Miloš Zeman neudělí premiérovi Andreji Babišovi abolici v kauze Čapí hnízdo. Zeman to řekl deníku Mladá fronta DNES. Aktuálně prezident pro abolici nevidí důvod, protože případ má došetřit policie a nadále se jím bude zabývat dosavadní státní zástupce Jaroslav Šaroch. Babiš by podle Zemana neměl kvůli Čapímu hnízdu odstoupit, skončit by měl jen v případě, kdyby prohrál volby.

-

Audit Evropské komise potvrdil, že premiér Andrej Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnila některá média. Důvěrnou zprávu auditorů obdržel i pražský magistrát. Radní Adam Zábranský novinářům řekl, že částka, o kterou by Česko mělo přijít, je prozatím stanovena na víc než 285 milionů korun.

-

Státní zemědělský intervenční fond si stojí za rozhodnutím proplatit Agrofertu dotace od předloňského února do loňského srpna. Paragraf o střetu zájmů se na fond nevztahuje, protože neproplácí peníze z kohezních fondů, vysvětluje vedoucí kanceláře generálního ředitele fondu Filip Sova.

-

Státní podnik Lesy České republiky se odvolal proti výjimce, kterou mu Správa chráněná krajinná oblast Šumava umožnila těžební zásahy a asanaci kůrovcového dřeva v jihočeské národní přírodní rezervaci Boubínský prales. K přesným důvodům odvolání se nevyjádřil. Lze ale usuzovat, že chtěly Lesy ČR zasahovat více, než jim správa CHKO povolila.

-

Přidávám předpověď počasí. Dnes bude jasno nebo skoro jasno. Na Moravě místy zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 0 °C.