Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Tip na Vánoce z Karlovarského kraje – Loketské perníčky

Tip pro Vás

Frekvence 1

Věda a technika

,

Cestování

,

Gastro

,

Zdraví

Tip na Vánoce z Karlovarského kraje – Loketské perníčky

Obrázek epizody Tip na Vánoce z Karlovarského kraje – Loketské perníčky

Poslechněte si podcast

12. 12. 2019

1 min

O epizodě podcastu

Vůně perníku se s českými Vánoci pojí odnepaměti. Podle archivů se u nás první takové medové pečivo vyrábělo a prodávalo již ve 14. století. To ale ještě nebyl perník, jaký známe dnes. Podle pepře, který mimojiné obsahoval, se mu říkalo Peprník a prodávali jej celetníci, což byli vlastně pekaři. Pravděpodobně není nikdo, kdo by neznal pardubický perník. Ale slyšeli jste o tradičních Loketských perníčcích?

Do výroby Loketských perníčků se pustila Galerie Cafe , rodinná kavárna s keramickou dílnou a galerií. Jejich výroba bezlepkových perníčků navazuje na dříve tradiční Loketský perník (německy Elbogener Pumpernickel), který od roku 1828 v Lokti vyráběl Kalr Schmelzer. Receptura tehdy vycházela z norimberského perníku. Tradice Loketských perníčků se v Lokti obnovila v roce 2014, o dva roky později získaly titul Regionální potravina Karlovarského kraje. Mají kulatý tvar, hnědou medovou barvu a jsou vyráběny ve dvou druzích - s polevou a bez ní. Obsahují mandle, ořechy, kandované ovoce, zázvor či rum. Perníčky jsou vyráběny ručně a z kvalitních surovin. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.